Jednym z najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość mleka jest żywienie zwierząt. Polega ono na stosowaniu odpowiednich pasz, które pozwalają na pełne wykorzystywanie potencjału bydła. Jedną z podstawowych zasad dotyczących żywienia bydła jest to, by stosować zbilansowane dawki pasz biorąc pod uwagę potrzeby zwierząt w różnych okresach cyklu produkcyjnego. Warto pamiętać o tym, iż nawet podając te same dawki paszy mogą one różnić się pod względem zawartości składników pokarmowych. Dlatego jeśli chcemy zbilansować dawkę paszy należy poznać zawartość składników pokarmowych, które wchodzą w skład paszy. W żywieniu bydła mlecznego najważniejszą paszą jest pasza objętościowa. Powinna ona zapewnić odpowiednią dawkę pokarmu oraz pomóc w procesie fermentacji.
Żywienie bydła mlecznego w zależności od faz laktacji
W pierwszej fazie laktacji bydło mleczne powinno otrzymywać pasze z większą zawartością energii. Jeśli nie dostarczymy zwierzętom odpowiedniej dawki paszy zwierzęta zaczną wykorzystywać białkowe oraz tłuszczowe rezerwy organizmu. Może to doprowadzić do zaburzeń metabolizmu. Dlatego w tym okresie niezwykle ważne jest by dostarczyć zwierzętom pasze bogate w energię oraz białko. Białko jest bowiem również bardzo istotne, gdyż w procesie produkcji mleka krowy potrzebują tego składnika pokarmowego w dużej ilości. Odpowiednio zbilansowana pasza ma również istotny wpływ na skład wytworzonego mleka, zwłaszcza na białko oraz tłuszcz.
W żywieniu bydła mlecznego niezwykle istotnym składnikiem diety jest również woda. Krowy powinny mieć stały dostęp do wody pitnej, gdyż ich zapotrzebowanie zwłaszcza w okresie laktacji jest bardzo duże i wynosi około 50 litrów dziennie.
Najważniejszym i jednocześnie najtrudniejszym okresem w żywieniu bydła mlecznego jest pierwsze sto dni laktacji. W tym czasie krowy najczęściej mają słabszy apetyt przez co nie przyjmują odpowiedniej dawki pasz. W tym czasie należy zwrócić uwagę, by pasze były jak najbardziej treściwe w stosunkowo małej objętości pokarmu. Jednym z bardzo dobrych źródeł białka oraz włókien w paszy jest pszenmix. Jest to pasza, która powstaje z wysokiej jakości pszenicy. Przy jej produkcji na samym początku mieli się ziarna pszenicy oraz oddziela otręby od pozostałych części ziarna. W trakcie tego procesu z otrębów podczas procesu technologicznego odseparowuje się skrobię i gluten. Pozostałą masę poprzez proces wirowania pozbawia się części wody a następnie natryskuje się na wcześniej odseparowane otręby. Powstały produkt jest dobrym źródłem białka i włókna dla zwierząt hodowlanych w tym dla bydła mlecznego.
Cechy pszenmixu
Do najważniejszych cech pszenmixu należy przede wszystkim obok wyższej zawartości białka oraz włókien, wyższy poziom aminokwasów oraz przyjemny dla zwierząt aromat. Sprzyja to znacznie na zwiększenie pobierania pasz przez krowy w okresie laktacji. Pszenmix produkowany jest w postaci płatków oraz małych pelet. Ma przyjemną dla zwierząt konsystencję, nie pyli się oraz ma wyższą wartość energetyczną.